Polonia va ajuta Ucraina să repatrieze bărbații care au vârsta de luptă

25 Apr 2024
Polonia va ajuta Ucraina să repatrieze bărbații care au vârsta de luptă

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat miercuri seară că țara sa este pregătită să ajute Kievul să forțeze întoarcerea bărbaților expatriați în vârstă de luptă în Ucraina, imediat după decizia Ucrainei de a nu le mai oferi servicii consulare, scrie Le Monde

Guvernul ucrainean a publicat miercuri un text conform căruia Kievul nu va mai elibera pașapoarte în străinătate bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o nouă regulă ale cărei contururi rămân neclare. Kievul încearcă să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva armatei ruse. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a considerat nedreaptă situația bărbaților expatriați când compatrioții lor mor pe front. În urma deciziei Kievului de a suspenda o parte a serviciilor consulare, sute de ucraineni s-au înghesuit miercuri în fața unui birou de pașapoarte închis din Varșovia.

„Nu mă surprinde deloc că autoritățile ucrainene fac totul pentru a trimite soldați pe front ”, a spus Kosiniak-Kamysz. Ne-am oferit de mult să ajutăm partea ucraineană să se asigure că cei supuși serviciului militar obligatoriu se întorc în Ucraina”

„Totul este posibil”, a răspuns ministrul și la întrebarea dacă țara sa va răspunde pozitiv unei eventuale solicitări a Kievului de a asigura transportul acestor bărbați care pot fi mobilizați în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră