INVESTITORII STRĂINI, ÎNGRIJORAŢI. Dezastru de miliarde euro în România

04 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
INVESTITORII STRĂINI, ÎNGRIJORAŢI. Dezastru de miliarde euro în România

“Din perspectiva investitorilor în energie regenerabilă - vânt, apă și biomasă - în România există riscul unui dezastru financiar de ordinul miliardelor de euro, dar Guvernul de București vede asta altfel”, scrie publicaţia austriacă Der Standard.

Programul certificatelor verzi a avut un succes atât de mare, încât s-au atins deja obiectivele propuse, astfel că programul va fi sistat înainte de termen. Investitorii români și străini se opun, invocând faptul că au investit 6,4 miliarde de euro într-un program care ar fi trebuit să se încheie în 2020.

6000 de angajați ar putea fi afectați de această decizie. Printre ei și cei ai concernelor austriece Verbund, Wien Energie, Kelag sau Holzindustrie Schweighofer, care investesc și produc curent în România.

Jurnaliștii de la Viena amintesc că România a fost printre primele țări care au atins obietivele sectorului energiei regenerabile UE 2020, adică 24% energie regenerabilă din totalul produs.

Programul certificatelor verzi a fost modificat între timp în așa fel încât doar jumătate pot fi valorificate la prețul inițial. Certificatele nevalorificate devin nule după doar 12 luni. Impozitul pentru certificate trebuie achitat, chiar dacă doar jumătate dintre acestea mai pot fi valorificate.

“Teoretic, certificatele sunt negociabile, însă această posibilitate este nerealizabilă. Vânzarea curentului în străinătate este interzisă. Verbund, care deține un parc eolian la Marea Neagră, negociază deja cu Guvernul de la București. Dacă negocierile nu vor da roade, atunci vor apela la oficialii de la Bruxelles“, notează Der Standard.

Wien Energie susține că nu este atât de afectată, fiindcă deține doar o hidrocentrală mică de 15 MW. În cazul hidrocentralelor, nefiind atât de afectate precum sectorul energiei solare și eoliene, se poate reacționa cu flexibilitate.

Kelag mizează pe pierderi nesemnificative, în timp ce Schweighofer, care se axează pe biomasă, mizează pe o acoperire a pierderilor.
“Mai grav va fi pentru investitorii mari, cum sunt spaniolii de la Ibertrola”, mai scrie sursa citată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră