"Cel mai bogat român din America", prezent la prima şcoală de vară în imagistică medicală organizată în România

23 Iun 2015
Prima şcoală de vară în imagistică medicală computaţională (pe baza căreia s-a dezvoltat chirurgia fără bisturiu şi diversele tehnici de vizualizare a corpului uman) din România se va desfăşura la sfârşitul acestei luni, la Sinaia. Speakerii invitaţi sunt nume sonore din domeniul academic şi de business, autorii ultimelor tehnologii medicale şi profesori la universităţi de prestigiu, precum Johns Hopkins, Technion Israel, Eindhoven şi Siemens Princeton. Evenimentul se bucură şi de prezenţa lui George Haber, român celebru în Silicon Valley, despre care s-a spus că este „cel mai bogat român din America” şi unul dintre „părinţii” DVD-ului.

Şcoala de vară, care va avea loc între 29 iunie şi 4 iulie, este organizată de Elena Ovreiu, lector la Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu sprijinul Universităţii Technion din Israel. Elena Ovreiu, care a absolvit Politehnica, dar a terminat facultatea în Singapore, a făcut apoi doctoratul în Franţa şi s-a specializat în Israel, Columbia şi China, speră că domeniul imagisticii medicale computaţionale se va dezvolta şi la noi, mai ales că această combinaţie între IT şi medicină este o arie de cercetare prioritară la nivelul Uniunii Europene. „În România domeniul este limitat la vânzarea de aparatură medicală şi mentenanţă. Nu este un sector dezvoltat, pentru că nu a existat cerere pe piaţa locală şi nici viziunea cuiva care să identifice cererea care există în afară. Cu toate acestea, consider că sectorul are un potenţial ridicat în România, datorită oamenilor cu potenţial din domeniul IT şi coroborat cu un apetit din ce în ce mai crescut al companiilor străine de a investi la noi în ţară”, spune Elena Ovreiu.

Acesta este motivul pentru care a decis să organizeze această şcoală de vară. Astfel, peste 30 de participanţi, studenţi, masteranzi şi doctoranzi în bioinginerie şi computer science, tineri cercetători, precum şi oameni din industrie interesaţi de domeniu, dintre care 10 sunt din Suedia, Austria, Belgia, Columbia şi Israel, vor învăţa timp de 5 zile de la profesori renumiţi de la universităţi de top din domeniu. De asemenea, se va organiza şi un concurs de idei prin care 3 idei de aplicaţii medicale vor fi premiate cu suma totală de 5.000 de euro.

Printre invitaţi sunt şi profesori originari din România, precum Prof. Alfred Bruckstein, co-organizator al evenimentului. Profesorul Bruckstein este născut în România, unde a locuit până la terminarea liceului. După absolvirea Universităţii Technion din Israel, a urmat un doctorat la Stanford, fiind apoi profesor în mai multe ţări, precum Israel, America, Singapore şi China. El s-a implicat în organizarea acestei şcoli de vară şi pentru că doreşte să se implice în dezvoltarea unui domeniu drag lui, imagistica medicală computaţională, în ţara care l-a format.

Un alt român de succes în America, absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti, este Dorin Comăniciu. El conduce departamentul de cercetare în imagistică şi computer vision al Siemens Princeton. Dorin Comăniciu este autorul a numeroase tehnologii medicale, printre care şi tehnologia de implantare a valvei aortice.

Evenimentul se bucura şi de prezenţa lui George Haber, român celebru în Silicon Valley, unul dintre „părinţii” DVD-ului.
La şcoala de vară nu vor fi însă numai profesori originari din România. Prezent va fi şi Dr. Michael Miller, considerat pionier în anatomia computaţională, care conduce institutul de Medicină Computaţională de la Johns Hopkins University, înfiinţat de el în 2006, dar şi alţii.

CE ESTE IMAGISTICA MEDICALĂ COMPUTAŢIONALĂ
Imagistica computaţională are numeroase aplicaţii în diverse sectoare, printre care şi medicina. Mai exact, se referă la tehnici de vizualizare a corpului uman: a organelor anatomice, ţesutului şi celulelor, cu scopul de a preveni, diagnostica, monitoriza şi trata. Este un domeniu situat la interfaţa dintre matematică, informatică, fizică, computer science şi medicină. Aplicaţiile imagisticii în medicină sunt multe şi în continuă creştere. De exemplu, chirurgia minim invazivă, care are multiple avantaje faţă de chirurgia clasică prin faptul că spitalizarea este redusă până la o zi, recuperarea pacientului este rapidă, iar riscul de a contacta diverşi microbi este considerabil redus, nu ar putea fi posibilă fără imagistica computaţională. Neurochirurgia, de asemenea, se face astăzi cu o incizie de doar câţiva centimetri datorită imagisticii computaţionale.

ÎN LOC DE CV
Elena Ovreiu a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii în 2009, în paralel urmând şi cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE. „În facultate am avut şansa să-l am profesor pe cel care a înfiinţat primul laborator de imagistică computaţionala din România, şi anume, prof. Vasile Buzuloiu”, spune Elena. Ea a terminat facultatea la Singapore, la Nanyang Technological University, acolo unde şi-a realizat proiectul de diplomă în imagistică medicală computaţională. „Întotdeauna am avut o atracţie pentru domeniul medical, oscilând chiar între inginerie şi medicină atunci când am ales facultatea. Acest domeniu mi-a oferit şansa să coroborez aceste două arii”, spune Elena Ovreiu. Ea s-a perfecţionat în domeniu printr-un doctorat în Franţa şi apoi prin stagii în diverse alte universităţi din Israel, Columbia, China. Din 2013 este lector la Politehnica Bucureşti.

Alte stiri din It

Ultima oră