Consultanţi israelieni pentru PSD, la alegerile parlamentare

07 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Consultanţi israelieni pentru PSD, la alegerile parlamentare


Partidul Social Democrat (PSD) din România urmează să apeleze şi la aceste alegeri la consultanţi străini, aşa cum a făcut-o încă din 1992. Şi acum, ca şi cu alte ocazii, ar fi vorba tot despre piaţa israeliană, căci, nu-i aşa, puţină perspectivă externă şi experienţă de la oameni care se implică în campanii profesioniste nu strică nici peisajului politic românesc, oricând de catastrofal ne-ar părea el nouă.

Cum alegerile parlamentare de la început de decembrie sunt o miză importantă nu doar pentru PSD, iată că este nevoie de oameni cu experienţă – de data aceasta, interesant, şi la stânga şi la dreapta eşichierului politic din Israel – pentru campania electorală a social-democraţilor. Este vorba despre trei consultanţi cu multă experienţă în domeniu.

Asaf Eisin, care a fost strategul campaniei electorale a liderului Partidului Muncii din Israel, Isaac Herzog, dar care a lucrat şi pentru lideri politici din Serbia, Sefi Shaked, care se află în spatele unora dintre cele mai inovatoare campanii israeliene, care a lucrat în trecut şi pentru Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett şi partidul Shas, precum şi Moshe Klughaft, mai apropiat dreptei israeliene. Acestea sunt cele trei nume care ar urma să se implice în campania PSD. De remarcat faptul că toţi trei sunt strategi cu palmares în politică şi business. Sefi Shaked este căsătorit cu o româncă, Luca Firănescu.

Scena politică românească şi-a îndreptat atenţia, la un moment dat, şi spre echipele de campanie ale preşedinţilor americani, dar, dat fiind eşecul acestora pe plaiurile mioritice, soluţia a fost căutată tot în ograda cunoscută.

De fiecare dată când presa a întrebat liderii politici de la Bucureşti de ce apelează la consultanţi politici străini, răspunsul a fost aproape identic, indiferent de orientarea politică a acestora: recurgerea la consultanţa străină este ceea ce fac partidele serioase de fiecare dată când în joc este o miză importantă.

De-a lungul anilor, în campaniile electorale din România au fost implicate nume grele de pe piaţa consultanţei politice din Israel, unele controversate, altele nu, cum ar fi Tal Silberstein, Shimon Sheves, Ron Werber, Lior Chorev sau Eyal Arad. De departe, cea mai controversată prezenţă în România a fost cea a lui Eyal Arad, care, deşi era unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai premierului de atunci al Israelului, Ariel Sharon, a venit în România să lucreze pentru liderul Partidului România Mare, apreciat drept un extremist, în ciuda tuturor recomandărilor primite, de a renunţa la acest contract.

Pe de altă parte, Tal Silberstein şi Shimon Sheves sunt implicaţi într-un scandal privind retrocedări în România, alături de Prinţul Paul de România.

Alte stiri din Politic

Ultima oră