Washington Post: Cererea SUA de a nu viza rafinăriile rusești l-a „iritat” pe Zelensky

16 Apr 2024
Washington Post: Cererea SUA de a nu viza rafinăriile rusești l-a „iritat” pe Zelensky

Atacurile Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol rusești adâncesc tensiunile cu SUA, scrie WashingtonPostAdministrația Biden consideră atacurile ca fiind nesăbuite și susceptibile de a crește prețurile. Kievul le consideră esențiale pentru creșterea costului agresiunii ruse.

Când vicepreședintele Harris s-a întâlnit în privat cu Volodymyr Zelensky la Conferința de Securitate de la München, în februarie, ea i-a spus liderului ucrainean ceva ce el nu voia să audă: să nu atace rafinăriile rusești de petrol, o tactică despre care oficialii americani credeau că ar crește prețurile globale la energie și ar invita la răzbunare rusă mai agresivă în interiorul Ucrainei.

Cererea, potrivit unor oficiali familiarizați cu chestiunea, l-a iritat pe Zelensky și consilierii săi de top, care consideră șirul de lovituri cu drone ale Kievului asupra instalațiilor energetice rusești ca pe un punct pozitiv rar într-un război de uzură cu un inamic mai mare și mai bine echipat.

Zelensky a respins recomandarea nefiind sigur că aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au spus  sursele. Dar în săptămânile următoare, Washingtonul a întărit avertismentul în mai multe conversații cu Kiev, inclusiv cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, care a călătorit în capitala Ucrainei în martie, și alți oficiali superiori ai apărării și informațiilor din SUA.

Cu toate acestea, în loc să accepte cererile SUA, Ucraina și-a dublat strategia, lovind o serie de facilități rusești, inclusiv un atac din 2 aprilie asupra celei de-a treia rafinării ca mărime a Rusiei, la 800 de mile de fontă.

Incidentele au exacerbat tensiunile într-o relație deja tensionată, în timp ce Kievul așteaptă să afle dacă Congresul va adopta un pachet de ajutoare de 60 de miliarde de dolari, care a fost întârziat mult timp, în timp ce forțele ruse străpung pozițiile ucrainene peste linia frontului. Loviturile ucrainene pe distanta lungă  care au vizat peste o duzină de rafinării din ianuarie și au perturbat cel puțin 10% din capacitatea rafinăriei de petrol rusești, au loc în timp ce președintele Biden își intensifică campania de realegere și prețul petrolului la nivel mondial ating un maxim de șase luni.

Oficialii americani, ucraineni și europeni au vorbit despre opiniile divergente dintre Washington și Kiev, cu condiția anonimatului, pentru a discuta o dispută sensibilă. Un purtător de cuvânt al lui Zelensky a refuzat să comenteze.

Apărătorii strategiei Ucrainei acuză Casa Albă că acordă prioritate politicii interne față de obiectivele militare ale Kievului. „Mi se pare că administrația Biden nu vrea să crească prețurile gazelor într-un an electoral”, i-a spus senatorul Tom Cotton secretarului Apărării Lloyd Austin în timpul unei audieri săptămâna trecută.

„În timp ce Rusia atacă sectorul petrolului, gazelor și energiei ucrainene, de ce nu ar trebui ucrainenii să atace sectorul petrolului, gazelor și energiei din Rusia?” a întrebat reprezentantul republican Austin Scott în timpul unei audieri separate.

Oficialii americani spun că rațiunea din spatele avertismentelor lor este mai nuanțată decât sugerează criticii.

Menținerea piețelor globale de energie pentru a ajuta la scăderea inflației este o prioritate pentru administrație, recunosc oficialii. Dar este, de asemenea, important pentru susținerea sprijinului pentru efortul de război ucrainean în Europa. „O creștere a prețurilor la energie riscă să slăbească sprijinul european pentru ajutorul Ucrainei”, a spus un înalt oficial american.

Beneficiul militar al campaniei de bombardare a Ucrainei este, de asemenea, de o valoare îndoielnică, spun oficialii americani.

„Ucraina este mai bine deservită să urmărească ținte tactice și operaționale care pot influența direct lupta actuală”, a spus Austin parlamentarilor.

Îngrijorarea militarilor americani este că loviturile nu reduc abilitățile Rusiei de luptă în război și au dus la un contraatac masiv al Rusiei asupra rețelei de electricitate a Ucrainei, care dăunează Ucrainei mult mai mult decât atacurile rafinăriilor.

„Atacurile cu drone nu distrug rafinării întregi și, de obicei, nici măcar nu distrug unități individuale, ci doar le deteriorează”, a scris Sergey Vakulenko, expert în industria petrolului, într-o analiză pentru Carnegie Endowment for International Peace. „Rafinăriile Ust-Luga și Ryazan au fost din nou în funcțiune la câteva săptămâni după ce au fost atacate.”

În ultimele săptămâni, Rusia a dezlănțuit un val de drone și rachete care explodează asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără energie și creând temeri că atacurile ar putea opri economia Ucrainei. Atacurile au distrus o centrală electrică din regiunea Kiev și au deteriorat cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina și mai multe centrale termice.

Ministerul rus al Apărării a spus că atacurile au fost un răspuns direct la loviturile cu drone ale Ucrainei asupra rafinăriilor și a altor infrastructuri aflate în adâncimea teritoriului său.

Anterior, Kremlinul și-a concentrat atacurile asupra capacității industriale a Ucrainei, un efort despre care unii oficiali americani spun că avea un impact limitat.

Acum oficialii ucraineni au nevoie disperată de a-și proteja orașele, provocând o presiune suplimentară asupra resurselor de apărare aeriană dintre Kiev și Occident. Săptămâna trecută, Zelensky l-a trimis pe diplomatul său de vârf, Dmytro Kuleba, la Bruxelles, unde miniștrii de externe ai NATO s-au adunat pentru a comemora cea de-a 75-a aniversare a alianței militare. Cererea principală a lui Kuleba a fost ca țările occidentale să doneze mai multe baterii Patriot, un sistem de apărare aeriană proiectat de SUA, care costă mai mult de 1 miliard de dolari.

„Îmi pare rău că stric petrecerea, dar cine poate crede că cea mai puternică alianță militară din lume nu poate găsi șapte baterii de Patriot pentru a le oferi singurei țări din lume care luptă zilnic cu atacuri balistice?” Kuleba a spus că le-a spus omologilor săi occidentali pe un ton neobișnuit de dur.

Opoziția Statelor Unite față de atacurile la rafinărie i-a înfuriat pe oficialii de la Kiev, care consideră loviturile drept un joc corect, având în vedere atacurile necruțătoare ale Rusiei în interiorul Ucrainei. Ei consideră că atacurile sunt necesare pentru a crește costul agresiunii ruse și pentru a consolida faptul că societatea rusă nu va fi în siguranță până la sfârșitul războiului.

De asemenea, ei consideră că atacurile sunt necesare, având în vedere scăderea ofertei lor de artilerie necesară pentru a contesta pozițiile rusești pe linia frontului. Transferul de armament al SUA către Ucraina a încetinit în ultimele luni, deoarece administrația Biden împinge Congresul să adopte ajutor pentru Ucraina, într-o măsură care rămâne nepopulară în rândul unei fracțiuni cheie a republicanilor din Parlament.

Alții au spus că preocupările SUA cu privire la prețurile mai mari ale energiei din cauza atacurilor la rafinărie sunt nefondate, observând că ultimele creșteri se datorează reducerilor de producție OPEC Plus și instabilității legate de războiul Israelului cu Hamas. „Există o mică primă geopolitică pentru țiței, legată de violența din Orientul Mijlociu”, a declarat Tom Kloza, șeful analizei energetice la compania de raportare a prețului petrolului OPIS. „Majoritatea trecerii la prețuri mai mari poate fi atribuită reducerilor de producție OPEC Plus.”

Criticii spun că mesajele publice ale administrației Biden cu privire la atacuri au fost inconsecvente, provocând confuzie în rândul susținătorilor Ucrainei din Congres și din străinătate.

Întrebat despre atacurile la rafinărie din această lună, secretarul de stat Antony Blinken a sugerat că administrația Biden nu sprijină atacurile ucrainene în interiorul Rusiei, indiferent de țintă. „Nu am sprijinit și nici nu am permis loviutrile Ucrainei în afara teritoriului său”, a spus el.

Răspunsul lui Austin de săptămâna trecută către parlamentari a exprimat însă preferința ca Ucraina să vizeze bazele aeriene rusești și alte infrastructuri militare din Rusia, mai degrabă decât rafinăriile de petrol.

Între timp, un alt oficial înalt al Pentagonului, Celeste Wallander, a sugerat că distincția cheie de care este îngrijorată administrația Biden este că Ucraina atinge ținte militare versus civile. „Problema privind atacul infrastructurii critice este că atunci când acestea sunt ținte civile, avem îngrijorări pentru că Ucraina trebuie să respecte cele mai înalte standarde de respectare a legilor conflictelor armate și acesta este unul dintre elementele de a fi o democrație europeană”, a spus ea săptămâna trecută.

Pozițiile SUA sunt toate în contrast cu aliații Washingtonului din Europa, care abia și-au disimulat bucuria față de campania ucraineană. „Poporul ucrainean acționează în autoapărare și considerăm că Rusia este agresorul”, a spus ministrul francez de externe Stéphane Séjourné, întrebat despre lovituri în timpul unei conferințe de presă cu Blinken. „În astfel de circumstanțe, aproape că nu mai este nimic de spus. Cred că m-ai înțeles.”

Secretarul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a apărat, de asemenea, dreptul Ucrainei de a lovi obiectivele energetice ale Rusiei. „Nu este ca și cum Rusia se limitează doar să lovească ținte militare sau să atace doar pe front. Atacă în toată Ucraina”, a spus el pentru WashingtonPost.

Alte stiri din Externe

Ultima oră