Ursula von der Leyen: Suveranitatea europeană de apărare nu înseamnă să ne îndepărtăm de NATO

17 Apr 2024
Ursula von der Leyen: Suveranitatea europeană de apărare nu înseamnă să ne îndepărtăm de NATO

În vreme ce Bruxelles-ul țintește un rol de lider în apărare, oficialii NATO își fac griji cu privire la suprapunerile cu alianța militară, scrie Politico

Forța Europei de a deveni un jucător mai puternic în apărare și securitate nu înseamnă că blocul se va îndepărta de NATO, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este nevoie de suveranitatea europeană, dar suveranitatea europeană nu va fi niciodată în detrimentul aliaților și prietenilor noștri și nu va afecta niciodată importanța și necesitatea NATO”, a spus ea audienței la summitul european pentru apărare și securitate.

Pregătirea, investițiile și parteneriatele sunt cele trei priorități care merg înainte, a adăugat președintele Comisiei.

Dar, pe măsură ce Bruxelles-ul caută să-și asume un rol de lider în apărare – lansând, de exemplu, o strategie industrială europeană de apărare luna trecută – oficialii NATO își fac griji cu privire la suprapunerile cu alianța militară.

„Pe măsură ce ne consolidăm propria securitate în domeniul apărării, bineînțeles că ne vom consolida parteneriatul de bază cu NATO: o apărare europeană mai suverană și mai bine finanțată va face, desigur, o NATO mai puternică”, a spus Von der Leyen.

Cerând „trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare precum Iranul, Rusia și Coreea de Nord care lucrează împreună, ea a încercat totuși să liniștească țările UE, temându-se că Comisia Europeană va pune putere în apărare.

„Permiteți-mi să fiu foarte clară că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru trupele lor”, a spus politicianul german publicului, remarcând aspectele legate de recrutare, pregătire, doctrină și desfășurare. Totuși, UE poate acționa în domenii în care Bruxelles-ul are o competență, și anume piața unică, inovarea, finanțarea și cercetarea și dezvoltarea, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră