Universitățile americane au fost cucerite de febra pro-palestiniană: "Este 1938"

24 Apr 2024
Universitățile americane au fost cucerite de febra pro-palestiniană: "Este 1938"

După Harvard, Columbia și New York University, Yale, la rândul său, a fost cucerita de febra pro-palestiniană. „Oriunde am mers, ei stăteau în fața noastră țipând. Unul dintre ei a strigat „La naiba cu Israelul” în fața unei studente”. Un protestatar mascat a lovit-o apoi cu un steag palestinian, scrie I24News

După luni de relativ calm din 7 octombrie, Universitatea Yale din Connecticut a fost, la rândul său, zguduită de demonstrații virulente pro-palestiniene. Doi evrei au fost atacați în campus. „Un individ mascat m-a atacat cu un steag palestinian”, a spus una dintre victime. „Sunt primul, dar nu ultimul.”

Timp de două zile, demonstrația a rămas destul de calmă, fără nicio derivă antisemită. Apoi, sâmbătă seara, doi studenți evrei au fost înconjurați de manifestanți pro-palestinieni, iar unul dintre ei, Sahar Tartak, a fost atacat fizic.

Potrivit relatării sale, susținută de videoclipuri, ea și un alt student evreu au fost împiedicați să filmeze tabăra. „Oriunde am mers, ei stăteau în fața noastră țipând. Unul dintre ei a strigat „La naiba cu Israelul” în fața celuilalt student”. Un protestatar mascat a lovit-o apoi cu un steag palestinian. Luni, au fost arestați zeci de studenți care au rămas în campus în ciuda ordinelor. 

Escaladarea la universitățile americane a început în urmă cu o săptămână, când sute de studenți din Columbia au înființat o tabără pentru a protesta împotriva războiului din Gaza și a sprijinului american pentru Israel. Poliția din New York a evacuat tabăra și a arestat în jur de o sută de studenți, reînviind protestele la numeroase universități: NYU, Yale, MIT, Michigan... La Columbia, studenții evrei au fost înconjurați și li s-a ordonat „să se întoarcă în Polonia”. Accesul în campus a fost blocat unui profesor evreu de la Columbia Business School, Shai Davidai . El și-a anunțat pe rețelele de socializare intenția de a sta pașnic în zona ocupată de manifestanții pro-palestinieni. Ca răspuns, universitatea i-a dezactivat cardul de acces la campus.

Managerul operațiunilor universitare, Cas Holloway, l-a întâlnit pe Davidai la intrare pentru a-i spune că i se interzice intrarea în zonă, scrie Times Of Israel

Cu aproximativ o oră mai devreme, Davidai postase online o copie a unui mesaj trimis lui de Holloway, care i-a spus că va avea voie să organizeze o contra-demonstrație într-o zonă diferită de tabără, un sit-in care va avea loc sub protecția echipelor de securitate. Respingând oferta ca „o continuare directă a șase luni de umilire a comunității evreiești”, Davidai a respins oferta, scriind pe Twitter, „F— YOU CASE”.

„Este 1938”, a scris el într-o altă postare, referindu-se la eliminarea personalului evreu din universitățile din Germania nazistă în anii care au precedat Holocaustului.

La porțile universității, Davidai, care a devenit un susținător al studenților evrei din campus de la atacul comis de Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, a vorbit cu oamenii care se adunaseră la intrarea în universitate.

„Nu numai că am dreptul civil, ca evreu, de a fi în campus; Am dreptul să fac acest lucru în calitate de profesor angajat de universitate”, a explicat Davidai, în timp ce susținătorii săi strigau „Rușine”, iar studenții îl priveau de cealaltă parte a gardului, în interiorul „universitarului”. „A fi evreu în public a devenit o declarație politică”, a adăugat el.

„Nu este un privilegiu, este un drept și acest drept îmi este refuzat astăzi”, a adăugat el.

Aceste mitinguri de la prestigioasa universitate au atras atenția Casei Albe – după ce un videoclip din acest weekend i-a arătat pe manifestanți făcând observații antisemite și cerând noi atacuri pe pământul israelian, atacuri similare cu cel din 7 octombrie. În acea zi, oameni înarmați din gruparea teroristă Hamas au ucis aproape 1.200 de persoane și au răpit 253 de persoane luate ostatici în Gaza, declanșând războiul actual al Israelului în enclava de coastă.

Protestatarii cer universității să se desprindă de companiile israeliene, să rupă legăturile cu instituțiile academice ale statului evreu și să emită o declarație în care susține o încetare permanentă a focului în Gaza și condamnă campania militară israeliană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră