UE și Franța îndeamnă Beijingul să „își folosească toată influența” asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina

06 Mai 2024
UE și Franța îndeamnă Beijingul să „își folosească toată influența” asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina

În prima zi a vizitei sale de stat în Europa de luni, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron si cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. El a pledat ca țara sa și Uniunea Europeană să își consolideze „coordonarea strategică” și să rămână „parteneri”, în ciuda multiplelor dispute, de la comerț cu Ucraina, scrie RTS

Xi Jinping a fost primit luni dimineață la Elysée pentru o întâlnire tripartită cu Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

China a fost criticată de occidentali și în special de europeni în problema ucraineană. Pentru că dacă face apel la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor – inclusiv a Ucrainei – nu a condamnat niciodată în mod public Rusia. Beijingul și-a consolidat, de asemenea, relațiile diplomatice și economice cu Moscova de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Emmanuel Macron a indicat că „coordonarea” cu Beijingul privind „crizele majore” din Ucraina și Orientul Mijlociu a fost „absolut decisivă”.

„China și Uniunea Europeană au un interes comun pentru pace și securitate”, a subliniat Ursula von der Leyen, afirmându-și „hotărârea de a opri războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei și de a stabili o pace justă și pașnică durabilă”.

UE și Franța contează pe China să „își folosească toată influența asupra Rusiei” pentru a opri războiul din Ucraina, a mai declarat ea.

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron au cerut, de asemenea, președintelui chinez Xi Jinping să depună „mai multe eforturi pentru a limita livrarea către Rusia de echipamente duale (care pot fi folosite în scopuri civile și militare, nota editorului) care ajung pe câmpul de luptă” în Ucraina, a adăugat ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră