Putin a semnat un decret prin care se declară ilegală vânzarea Alaska către SUA

22 Ian 2024
Putin a semnat un decret prin care se declară ilegală vânzarea Alaska către SUA

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un nou decret referitor la proprietățile imobiliare istorice ale Moscovei în străinătate, o mișcare interpretată de bloggerii ultranaționaliști ca o fundație pentru viitorul revanșism împotriva vecinilor Rusiei – și chiar a SUA, scrie Newsweek

Decretul, semnat de președinte la sfârșitul săptămânii trecute, alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților rusești în străinătate, inclusiv a proprietăților din fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice.

Aceasta ar include Alaska, zonele din Europa de Est și Centrală, bucăți mari din Asia Centrală și părți din Scandinavia.

Ministerul de Externe al Rusiei și Întreprinderea de gestionare a proprietăților străine a administrației sale prezidențiale li se cere să efectueze lucrările, fiind ordonate să găsească, să înregistreze și să protejeze „proprietatea” în cauză.

Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat că „parametrii exacti ai ceea ce constituie proprietatea actuală sau istorică a Rusiei sunt neclari”. 

„Kremlinul poate folosi „protecția” proprietății sale revendicate în țări din afara granițelor sale recunoscute internațional pentru a transmite mecanisme de soft power în statele post-sovietice și învecinate, menite în cele din urmă unei destăbilizari interne”.

Un ultranaționalist proeminent, blogger militar pro-război a formulat decretul ca un pas către noi conflicte teritoriale cu vecinii ruși, inclusiv SUA.

„Sugerăm să începem cu Alaska”, a scris canalul Two Majors Telegram, care are peste 530.000 de abonați. Dincolo de asta, bloggerul a scris că Kremlinul ar trebui să se uite la „Nipru Ucraina, Basarabia, Marele Ducat al Finlandei, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, statele din Asia Centrală din Turkestanul Rus, majoritatea provinciilor baltice și o parte semnificativă a Poloniei. ."

„Proprietățile pot fi căutate atât în ​​[Republica Democrată Germană], cât și în alte țări ale Pactului de la Varșovia”, a scris canalul, referindu-se la părțile din perioada Războiului Rece din Germania și alte națiuni din Europa centrală aflate sub control sovietic. „O expediție de apărători legali de luptă a plecat deja spre Africa”, a adăugat acesta, probabil cu referire la „Corpul african” în plină dezvoltare la Moscova.

Putin a minimalizat anterior vânzarea Alaska din 1867 către SUA . Dar unii dintre aliații săi au sugerat că Moscova ar putea redeschide problema ca o dispută teritorială.

ISW a spus că astfel de ambiții sunt neplauzibile, dar reacția vorbește despre sentimentul revanșist profund din cadrul comunității ultranaționaliste a Rusiei. Acolo, critica la adresa războiului Moscovei împotriva Ucrainei provine din eșecul Rusiei de a-și atinge obiectivele și din aparenta ezitare a lui Putin de a ordona mobilizarea națională completă.

Există speculații că Kremlinul ar putea începe o nouă rundă de mobilizare în masă după alegerile prezidențiale din martie, pe care Putin este sigur că le va câștiga. Liderul rus nu a dat semne că își modifică obiectivele maximaliste în Ucraina, iar Kievul se pregătește pentru o nouă operațiune ofensivă majoră a Rusiei în 2024.

Rusia a vândut Alaska în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari, o afacere considerată a fi reciproc avantajoasă la acea vreme. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră