Netanyahu respinge oferta Hamas de încetare a focului

09 Mai 2024
Netanyahu respinge oferta Hamas de încetare a focului

Israelul a respins o ofertă de încetare a focului din partea Hamas luni seară, spunând că va continua invazia orașului Rafah din sudul Gaza și afirmând că o propunere de ultimă oră nu a reușit să îndeplinească cerințele sale, scrie The Telegraph.

Oficialii Hamas au declarat luni că au convenit asupra unui acord de încetare a focului, mediat de Egipt și Qatar, care va elibera ostatici în schimbul încheierii bombardamentului israelian asupra Gaza.

Dar Israelul a spus că termenii acordului sunt „departe de cererile sale obligatorii” și că va continua cu o invazie terestră planificată a Rafah „pentru a aplica presiuni militare asupra Hamas” și pentru a elibera ostaticii.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a spus că va trimite o echipă de negocieri în Egipt pentru a discuta despre un acord, dar oficialii au avertizat anterior că planul Hamas „ar părea a fi o viclenie menită să facă Israelul să arate ca partea care refuză un acord”.

Luni seara, avioanele israeliene au lansat un bombardament asupra Rafah, lovind 50 de ținte conform IDF. La începutul zilei, Israelul a semnalat că și-a început mult așteptata ofensivă asupra orașului, avertizând 100.000 de oameni să evacueze o secțiune de est.

Lansarea operațiunii a avut loc în ciuda opoziției acerbe din partea aliaților cheie ai Israelului. Joe Biden, președintele SUA, l-a îndemnat pe dl Netanyahu să nu continue invazia cu câteva ore înainte de știrea ofertei de încetare a focului a Hamas.

„Ne-am clarificat opiniile despre operațiunile din Rafah care ar putea expune mai mult de un milion de oameni nevinovați la un risc mai mare”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale al Casei Albe.

„În timpul acestui apel cu premierul Netanyahu, președintele a clarificat din nou acest lucru. De asemenea, a precizat că "noi continuăm să credem că înțelegerea cu ostatici este cea mai bună modalitate de a evita un astfel de rezultat.”

Kirby a adăugat că Casa Albă examinează propunerea de încetare a focului a Hamas și va comunica în curând părerile sale către Qatar, Israel și Egipt. El a spus că Netanyahu a fost de acord să mențină fluxul de ajutor în Gaza prin Kerem Shalom, cheia de trecere în sudul Fâșiei.

Patru soldați israelieni au fost uciși duminică într-un atac la punctul de trecere, care a fost revendicat de aripa armată a Hamas.

Luni, Rishi Sunak a spus că este „profund îngrijorat” de perspectiva unei ofensive Rafah, iar Sir Keir Starmer, liderul laburist, a cerut renunțarea completă a acesteia.

Regele Iordaniei Abdullah, care l-a întâlnit luni pe Biden la Washington, a declarat că atacul israelian asupra lui Rafah amenință cu un „nou masacru”.

Palestinienii au ieșit luni pe străzile orașului pentru a sărbători vestea unui potențial acord de pace – dar lansarea loviturilor israeliene atenuează speranța că Rafah va fi cruțat.

„A fost multă tensiune dimineața din cauza pliantelor pe care le arunca armata [avertizând oamenii să evacueze] – mulți oameni au fost necăjiți și au încercat să plece, drumurile erau înfundate”, a declarat Said, un bărbat de 35 de ani.

„Seara, am primit vestea. Oamenii vor să fie fericiți, dar sunt precauți și așteaptă și încă auzim bombardamente. Sperăm cu adevărat că războiul din Gaza se va opri și vom vedea zile mai bune.”

Khalil al-Hayya, un membru senior al Hamas, a declarat că grupul a semnat un acord susținut de Israel în trei etape de 42 de zile, cu ostatici eliberați în prima etapă și războiul încheiat în a doua etapă.

El a spus că acordul va implica, de asemenea, întoarcerea palestinienilor strămutați la casele lor din Gaza și eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

Surse israeliene au declarat presei locale că termenii sugerați luni de Hamas au fost „îndulciți” de la un acord-cadru propus de Israel săptămâna trecută, care ar fi presupus eliberarea a trei prizonieri la fiecare trei zile de încetare a focului.

În schimb, acordul susținut de Hamas ar fi văzut trei ostatici eliberați în fiecare săptămână, potrivit rapoartelor presei israeliene.

Diplomații străini informați cu privire la negocierile de încetare a focului au declarat ulterior pentru Reuters că acordul oferit de Hamas este aproape de cel propus de Israel pe 27 aprilie. „Ce se întâmplă în continuare depinde de Israel să accepte sau să respingă răspunsul Hamas. Mingea este în terenul Israelului”, a spus o sursă.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că Netanyahu „nu părea să abordeze ultima fază a negocierilor [cu Hamas] cu bună credință”.

Contraamiralul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), a declarat că Israelul „explorează fiecare lucru pe care îl auzim”, dar că nu s-a ajuns la niciun acord.

„Epuizăm potențialul negocierilor și aducem înapoi ostaticii și aceasta este misiunea noastră principală, să-i aducem acasă cât mai repede posibil”, a adăugat el. „Dar în paralel, continuăm să acționăm într-o manieră operațională în Fâșia Gaza și vom continua să facem acest lucru”.

Negocierile de luni de zile cu privire la încetarea focului au fost oprite de dezacorduri cu privire la numărul de ostatici care urmează să fie eliberați de Hamas și dacă războiul se va termina odată ce aceștia vor fi returnați.

În ciuda presiunilor din partea SUA, Netanyahu a spus că va continua cu ofensiva Rafah pentru „eliminarea batalioanelor Hamas de acolo, cu sau fără un acord”.

Acceptarea de către Hamas a unui acord de încetare a focului a crescut presiunea internă asupra lui Netanyahu pentru a pune capăt războiului, Forumul Ostaticilor Israelieni și Familiilor Dispărute salutând anunțul Hamas și cerând un acord.

Grupul a spus: „Acum este timpul ca guvernul israelian să demonstreze, prin acțiune, angajamentul față de cetățenii săi. Cabinetul trebuie să ia acceptul Hamas și să o transforme într-un acord pentru returnarea tuturor [ostaticilor]”.

Dar Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale, a spus că Hamas face „jocuri” și a cerut Israelului să ocupe imediat Rafah, adăugând: Presiunea militară trebuie crescută până la înfrângerea completă. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră