Ministerul apărării din Ucraina vrea soldați: „Alege-ți propria aventură”

07 Mai 2024
Ministerul apărării din Ucraina vrea soldați: „Alege-ți propria aventură”

Kievul speră să-și reînnoiască forțele dând recruților posibilitatea de a alege unde să lupte, scrie Financial TImes

Dmytro Zolotoverekhky, un dentist din Kiev, spune că este „gata de plecare” la prima sa desfășurare ca operator de drone pentru armata ucraineană.

Spre deosebire de majoritatea soldaților obișnuiți care au petrecut luni, dacă nu ani, pe front, cu puțin timp pentru odihnă și recuperare, el va avea voie să se întoarcă la cabinetul său din capitala Ucrainei în fiecare lună, timp de două săptămâni.

O altă concesie pentru Zolotoverekhky a fost posibilitatea de a-și alege batalionul, pentru a fi alături de prieteni și luptători experimentați sub conducerea unui ofițer în care are încredere.

Unitățile militare ucrainene încearcă să ademenească oameni precum Zolotoverekhky în timp ce încearcă să strângă sute de mii de oameni necesari pentru a ține linia împotriva unei ofensive rusești reînnoite.

„Este vorba despre control”, a spus Zolotoverekhky. „Se știu că nu am un comandant prost. Am auzit de multe povești nu atât de distractive. [Dar] există mult mai mulți oameni motivați acolo.”

Depășită de forțele ruse pe câmpul de luptă, armata Ucrainei are nevoie urgentă de noi luptători, în timp ce se așteaptă să sosească mai mult ajutor militar occidental în săptămânile următoare.

Dar cozile de voluntari patrioți care s-au aliniat în afara centrelor de recrutare după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 au dispărut de mult.

Eforturile de recrutare au fost îngreunate de rapoartele despre lipsa de muniție, acuzațiile de corupție, comandanții incompetenți și antrenamentele inadecvate care circula pe rețelele sociale, precum și lipsa concediilor pentru trupele din prima linie. O propunere de a permite soldaților să se demobilizeze după 36 de luni a fost abandonată, după ce șefii armatei se temeau că prea multe trupe cu experiență vor pleca la începutul anului viitor.

Confruntat cu un număr modest de voluntari, ministerul apărării și-a schimbat direcția. A început o campanie de publicitate, făcând recrutarea să sune mai incitantă, invitând bărbații să-și aleagă propria unitate și chiar rolul lor precis.

„TOȚI VEȚI LUPTA — alegeți-vă unitatea acum”, spune un panou publicitar pentru batalionul Lupii Da Vinci. Cunoscută oficial ca a 67-a brigadă mecanizată separată a armatei, a început ca o mișcare paramilitară naționalistă și a luptat în estul Ucrainei timp de un deceniu.

Un altul a spus: „Alătură-te celei mai bune echipe!”, cu referire la unitatea de drone Ahile, parte a brigadei de asalt 92 de elită.

„Fiecare brigadă recrutează într-o oarecare măsură, depinde doar de cât de dezvoltat este sistemul lor”, a spus Serhiy Kuzan, președintele Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina, un think-tank.

Ideea este că, oferindu-le un sentiment de control, ucrainenii pot fi convinși să se înscrie pentru unități mai prestigioase și, eventual, mai bine echipate. Sau că vor ocupa roluri specializate în spate, în sprijinul implementărilor din prima linie.

Mesajul implicit al unor brigăzi este că, dacă ucrainenii nu se oferă acum voluntari, riscă să fie recrutați mai târziu în formațiuni standard de infanterie sub comandanți mai slabi.

Această nouă abordare „ia și alege” este implementată în paralel cu mobilizarea obișnuită a Kievului. Ministerul Apărării a descris-o drept „o nouă oportunitate pentru unități de a fi pline cu oameni profesioniști și motivați”, dar a refuzat să spună câți bărbați a gasit.

„Conform anchetelor sociologice, mulți cetățeni ai Ucrainei sunt pregătiți să se alăture armatei, dar în anumite condiții motivaționale”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului. „Una dintre cele mai importante condiții este înțelegerea unde, cu cine, cum și în ce poziție va servi o persoană.”

Ministerul folosește și vânători de capete pentru a ocupa roluri esențiale.

Lobby X, o agenție de recrutare non-profit, a procesat 80.000 de cereri pentru 3.200 de posturi vacante în 500 de unități. Rolurile includ specialiști IT, operatori de drone, medici, tehnicieni de comunicare, șoferi și ofițeri de presă, precum și infanterie obișnuită. A spus că acum ocupă 1.000 de posturi în armată pe lună.

„Încercăm să angajăm parteneri. Nevoile armatei sunt uriașe”, a declarat Vladislav Grezev, directorul executiv al Lobby X.

Firma de recrutare a efectuat un sondaj pe 46.000 de ucraineni la începutul acestui an pentru a înțelege mai bine ce împiedică aproximativ 3 milioane de bărbați de vârstă militară să se înscrie. Doar 7% dintre cei chestionați erau în curs de aderare, în timp ce 23% au spus că vor servi doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Cea mai mare întrebare pe care o au potențialii recruți este dacă „viitorului lor comandant îi va păsa de viața și sănătatea lor”, a spus Grezev. „Nu este vorba despre teama de a muri. Este vorba despre incertitudine. Vor să-și controleze viitorul cât mai mult posibil.”

Rotațiile cu fracțiune de normă ale lui Zolotoverekhky sunt un exemplu extrem de serviciu militar la alegere. Unitatea la care se alătură este un batalion de voluntari care oferă condiții mult mai flexibile decât armata regulată. Dar strategia lui este riscantă. Ministerul apărării spune că nu recunoaște oficial unitățile de voluntari, așa că ar putea fi în continuare mobilizat.

Franz-Stefan Gady, membru asociat la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, a spus că există riscul ca, deși unitățile de elită să atragă recruți motivați, ele să poată, de asemenea, atrage trupe departe de alte unități.

„Dacă vă concentrați toate cele mai bune trupe în doar câteva formațiuni de elită, aceste formațiuni într-un război de uzură tind să se [useze] mult, mult mai repede.”

Dar numai recrutarea voluntară nu va aduce Kievul aproape de cei 300.000 de oameni de care are nevoie, a spus Gady. În curând, Ucraina va trebui să „facă alegeri grele” pentru a-și reface forțele.

Grezev, de la Lobby X, a spus că armata ar prefera întotdeauna un voluntar motivat decât un recrut reticent, dar „va exista întotdeauna o limită a numărului de oameni auto-motivați”, în special pentru unitățile de infanterie.

„Mobilizarea este necesară pentru că este vorba despre viață și moarte pentru Ucraina ca țară”, a spus Grezev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră