„Israelul va lovi în afara Iranului”, spun oficialii americani

16 Apr 2024
„Israelul va lovi în afara Iranului”, spun oficialii americani

Patru surse americane au declarat pentru NBC că răspunsul Israelului ar putea avea loc în afara teritoriului iranian: „Estimăm că răspunsul israelian va viza forțele și ramurile Gărzilor Revoluționare iraniene – în afara Iranului”

Oficialii americani se așteaptă ca un posibil răspuns israelian la atacul Iranului din weekend să fie limitat în amploare și să implice, cel mai probabil, lovituri împotriva forțelor militare iraniene și a împuterniciților susținuți de Iran în afara Iranului, au declarat patru oficiali americani pentru NBC News.     

Evaluarea SUA se bazează pe conversațiile dintre oficialii americani și israelieni care au avut loc înainte ca Iranul să tragă peste 300 de drone și rachete în Israel sâmbătă seara.

În timp ce Israelul se pregătea pentru un posibil atac iranian săptămâna trecută, oficialii israelieni au informat oficialii americani despre posibilele opțiuni de răspuns, au spus oficialii americani. 

Oficialii americani au subliniat că nu au fost informați cu privire la decizia finală a Israelului cu privire la modul în care va răspunde și că opțiunile s-ar fi putut schimba de la atacul de weekend. Ei au mai spus că nu este clar când va avea loc un răspuns israelian, dar că s-ar putea întâmpla în orice moment.

Președintele Joe Biden și alți lideri au cerut reținere după ce Israelul a promis că va răspunde atacului Iranului de sâmbătă , care a fost o răzbunare pentru un atac israelian de 1 aprilie asupra unei clădiri consulare iraniene din Siria, care a ucis doi dintre generalii de vârf ai Teheranului.

Scenariile de săptămâna trecută cu privire la posibile acțiuni de represalii pentru atacul consular au variat de la un atac modest al Iranului până la un atac pe scară largă care ar fi dus la victime israeliene și distrugerea instalațiilor israeliene, au spus oficialii.

Potențialele răspunsuri israeliene au variat de la lipsa acțiunii militare până la lovituri în interiorul Iranului.

Deoarece atacul iranian nu a dus la morți ai israelienilor sau distrugeri pe scară largă, au spus oficialii americani, Israelul ar putea răspunde cu una dintre opțiunile sale mai puțin agresive - lovituri în afara Iranului. 

Opțiunile ar putea include lovirea în interiorul Siriei, au declarat trei oficiali americani. Oficialii nu se așteaptă ca răspunsul să vizeze înalți oficiali iranieni, ci să lovească transporturile sau instalațiile de depozitare cu piese de rachete avansate, arme sau componente care sunt trimise din Iran către Hezbollah. 

SUA nu intenţionează să ia parte la răspunsul militar, au adăugat oficialii. Ei se așteaptă ca Israelul să împărtășească cu Washingtonul în avans informații despre acțiuni, mai ales dacă ar putea avea repercusiuni negative pentru americanii din regiune. 

Un oficial israelian a declarat luni, după o întâlnire a Cabinetului de război al Israelului, că răspunsul Israelului la atacul iranian ar putea fi „iminent”, menționând că factorii de decizie consideră că este important ca orice răspuns să urmeze aproape de atac. Oficialul israelian a spus că în timpul întâlnirii au fost examinate mai multe opțiuni diplomatice și militare.

SUA și alți aliați au venit în ajutorul Israelului în timpul atacurilor, ajutându-l să intercepteze marea majoritate a dronelor și rachetelor trase asupra țării. Însă într-un apel de sâmbătă, președintele Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației.

Un cor de diplomați a condamnat loviturile din weekend, avertizând, de asemenea, împotriva unei escalade ulterioare în regiune.

„Îndemn toate părțile să exercite o reținere maximă pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a declarat duminică secretarul general al ONU, António Guterres, la o reuniune a Consiliului de Securitate.

Gilad Erdan, reprezentantul Israelului la ONU, a declarat la întâlnire că Israelul „își rezervă dreptul legal de a riposta” și că lumea „nu se poate mulțumi cu inacțiunea ”.

Iranul a spus într-o declarație a Ministerului său de Externe că loviturile au fost efectuate „în exercitarea dreptului său inerent la autoapărare”. Declarația spune că Iranul „nu va ezita să ia măsurile defensive necesare” pentru a-și proteja interesele legitime împotriva oricărui act de agresiune militară sau de utilizare ilegală a forței.

Alte stiri din Externe

Ultima oră