Fermierii polonezi protestează la nivel național împotriva regulilor de la Bruxelles

12 Feb 2024
Fermierii polonezi protestează la nivel național împotriva regulilor de la Bruxelles

"Ei vorbesc despre protecția climei. Dar de ce ar trebui făcută pe spinarea fermierilor?" a întrebat un fermier, scrie European Conservative

Fermierii polonezi, ținându-și promisiunea de a desfășura proteste la nivel național ca răspuns la impactul catastrofal al politicilor „verzi” ale UE, au declanșat o grevă de o lună, blocând drumuri din întreaga țară, precum și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. 

După cum s-a observat în Franța, Germania, Spania, Belgia , Portugalia și în alte părți în ultimele zile și săptămâni, coloane de tractoare care se mișcă lent și claxonează, conduse de fermieri indignați, au blocat arterele în timp ce coborau în peste 250 de locații din Polonia vineri, 9 februarie.

Sindicatul Fermierilor Individuali „Solidaritatea”, principalul sindicat agricol din Polonia, a organizat protestele la nivel național.

Simțindu-se din ce în ce mai și în mod nedrept strânși din toate părțile, fermierii polonezi, la fel ca omologii lor din întreaga Europă, cer politicienilor să relaxeze standardele de mediu – atât cele deja implementate de Bruxelles, cât și cele prezentate în viitorul Green Deal al UE, impulsionat ideologic. 

Green Deal-ul de stânga liberal al UE, așa cum îl descrie Comisia , este un „pachet de inițiative politice, care își propune să pună UE pe calea către o tranziție ecologică, cu scopul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”. Criticii, de care nu duce lipsă, susțin că inițiativa radicală, dacă este implementată conform planului, ar decima capacitatea fermierilor de a se susține financiar, făcând ceea ce au făcut întotdeauna - producând hrana pe care ne bazăm cu toții pentru a nu muri de foame. 

„Ei vorbesc despre protecția climei. Dar de ce ar trebui făcută pe cheltuiala fermierilor?” Janusz Bialoskorski, un fermier de 62 de ani care protestează la Poznan, a declarat pentru AFP. 

„Nu producem materiale plastice care poluează oceanele, nu construim nave de croazieră care poluează mediul înconjurător și nici nu zburăm la Davos cu avioanele noastre”, a adăugat Bialoskorski.

Alte stiri din Externe

Ultima oră