Cinci rachete iraniene au lovit baza aeriană Nevatim avariind un avion de transport, spun oficialii americani

15 Apr 2024
Cinci rachete iraniene au lovit baza aeriană Nevatim avariind un avion de transport, spun oficialii americani

Oficiali americani au declarat pentru ABC News și Wall Street Journal că cinci rachete balistice au lovit baza aeriană Nevatim din sud, avariand un avion de transport, iar patru au lovit o altă bază. Sub presiunea SUA, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au împărtășit planurile de atac ale Iranului înainte de atac, scrie Haaretz

Armata israeliana a negat luni rapoartele conform cărora atacul iranian duminică dimineața devreme ar fi cauzat daune pistei principale de la Baza Aeriană Nevatim din Israel, un avion de transport C-130, scrie Jerusalem Post.

Două baze aeriene israeliene au fost lovite de cel puţin nouă rachete iraniene care au pătruns în sistemele de apărare aeriană ale Israelului, provocând avarii unui avion de transport, a declarat luni un înalt oficial american pentru ABC News.

Cinci rachete balistice au lovit baza aeriană Nevatim din sud, a declarat oficialul, avariand un avion de transport C-130, o pistă nefolosită și depozite goale. Patru rachete balistice suplimentare au lovit Baza Aeriană Negev, dar nu au fost raportate pagube semnificative, a adăugat el.

Potrivit oficialului, multe rachete balistice iraniene lansate în Israel nu au ajuns la destinație, fie din cauza eșecului în timpul lansării, fie din cauza unei defecțiuni în timpul zborului.

Afirmații similare au fost făcute de trei oficiali americani, care au declarat luni pentru Wall Street Journal că aproximativ jumătate din toate rachetele balistice trase asupra Israelului - între 115 și 130 - nu s-au lansat sau s-au prăbușit înainte de a-și atinge obiectivele.

Potrivit unui alt raport al Wall Street Journal, tot de luni, cu două zile înainte de a ataca Israelul, oficialii iranieni și-au informat omologii lor din Arabia Saudită și din statele din Golf despre ofensiva planificată pentru a-și putea proteja spațiul aerian.

Surse egiptene și din Arabia Saudită care au discutat cu Wall Street Journal, au spus că mai multe guverne arabe se temeau că asistența Israelului ar avea ca rezultat o consecință cu Iranul, dar în urma discuțiilor cu SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au convenit în secret să-și împărtășească informațiile. 

Raportul mai spune că Iordania a permis utilizarea spațiului său aerian de către SUA și alte țări implicate în defensivă și și-a folosit, de asemenea, propriile aeronave pentru a ajuta la interceptarea rachetelor și dronelor iraniene.

Forțele americane, sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA, au distrus peste 80 de drone de atac unidirecțional și cel puțin șase rachete balistice care vizează Israelul din Iran și Yemen peste noapte spre duminică, a anunțat luni Comandamentul Central al SUA.

Aceasta include o rachetă balistică pe vehiculul său de lansare și șapte UAV-uri distruse la sol înainte de lansarea lor în zonele controlate de Houthis susținuți de Iran în Yemen, a spus CENTCOM.

Duminică, purtătorul de cuvânt al IDF a declarat duminică că 99% din toate dronele și rachetele lansate de Iran asupra Israelului, inclusiv 120 de rachete balistice și peste 30 de rachete de croazieră, au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană al Israelului și avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene, precum și „sisteme de apărare aeriană și aeronave ale partenerilor noștri”.

A fost prima dată când Iranul a lansat un atac militar direct asupra Israelului, în ciuda deceniilor de dușmănie care datează de la Revoluția Islamică din 1979 a țării. Condamnarea șefei Națiunilor Unite și a altor persoane a fost rapidă, Franța declarând că Iranul „riscă o potențială escaladare militară”, Marea Britanie considerând atacul „nesăbuit”, iar Germania spunând că Iranul și împuterniciții săi „trebuie să-l oprească imediat

Iranul a promis răzbunare de când un atac aerian din 1 aprilie în Siria a ucis doi generali iranieni în interiorul unei clădiri consulare iraniene. Iranul a acuzat Israelul că se află în spatele atacului. Israelul nu a confirmat.

Israelul și Iranul au fost pe un curs de coliziune pe parcursul războiului de șase luni al Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Aproape imediat după izbucnirea războiului, Hezbollah, un grup susținut de Iran în Liban, a început să atace granița de nord a Israelului. Cele două părți au fost implicate în schimburi zilnice de focuri, în timp ce grupuri susținute de Iran din Irak, Siria și Yemen au lansat rachete și drone spre Israel.

Alte stiri din Externe

Ultima oră