Blinken: SUA nu vrea „escaladare” cu Iranul dar va continua să apere Israelul

15 Apr 2024
Blinken: SUA nu vrea „escaladare” cu Iranul dar va continua să apere Israelul

„Nu căutăm escaladarea, dar vom continua să apărăm Israelul și să ne protejăm forțele din regiune”, a declarat luni secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la începutul unei întâlniri la Washington cu vicepreședintele prim-ministrul irakian, Muhammad Ali Tamim, scrie Le Monde.

„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur atunci când este victima unei agresiuni, a unui atac și că nu trebuie să facă acest lucru ”, a spus el, condamnând atacul iranian de  „o amploare fără precedent” , primul care vizează în mod direct statul evreu.

Blinken a raportat o secvență diplomatică intensă „în ultimele treizeci și șase de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic pentru a încerca să prevină escaladarea” în regiune. Șeful diplomației americane s-a întâlnit în special cu omologii săi egipteni, iordanieni, turci, saudiți, britanici și germani, potrivit Departamentului de Stat.

Ministrul irakian a spus că „se teme că întreaga regiune ar putea fi atrasă într-un conflict mai larg care amenință securitatea internațională ”.

„Așadar, facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră