Biden: „Acum nu este momentul să ne abandonăm prietenii”

17 Apr 2024
Biden: „Acum nu este momentul să ne abandonăm prietenii”

Într-un articol publicat miercuri în Wall Street Journal , președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a cerut Congresului american să adopte noi proiecte de ajutor pentru Ucraina și Israel, scrie Le Monde.

„Dar chiar dacă aceste două țări sunt capabile să-și apere propria suveranitate, ele depind de ajutorul american pentru a face acest lucru, în special în ceea ce privește armele. Și acesta este un moment esențial ”, scrie Biden, după ce președintele Camerei Reprezentanților a anunțat că va supune la vot săptămâna aceasta texte separate privind ajutorul acordat în special aliaților ucraineni și israelieni.

„Vladimir Putin își intensifică ofensiva cu ajutorul prietenilor săi. China furnizează Rusiei echipamente microelectronice și echipamente esențiale pentru producția de apărare. Iranul trimite sute de drone; Coreea de Nord furnizează artilerie și rachete balistice. Ucraina, confruntă cu o lipsă de muniție, a pierdut teritoriul pe care îl recucerise. "

Președintele american amintește că principiul apărării colective se află în centrul tratatului fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). „Dacă Rusia va triumfa, forțele lui Putin se vor apropia mai mult ca niciodată de aliații noștri NATO. „Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor” înseamnă că, dacă Putin invadează un aliat NATO, noi îi vom veni în ajutor – așa cum au făcut aliații noștri NATO pentru noi după atacurile din 11 septembrie. Ar trebui să ne sporim sprijinul pentru Ucraina acum, pentru a-l împiedica pe Putin să invadeze aliații noștri NATO și să ne asigurăm că nu va trage trupele americane într-un viitor război în Europa"

Președintele aduce în discuție argumentul economic: „Dacă Congresul aprobă ajutor militar pentru Ucraina și Israel, nu vom scrie un cec în alb. Am trimite echipament militar din propriile stocuri, apoi am folosi bani autorizați de Congres pentru a reumple acele stocuri, cumpărând de la furnizori americani. Acestea includ rachete Patriot fabricate în Arizona, rachete Javelin produse în Alabama și obuze de artilerie fabricate în Pennsylvania, Ohio și Texas. Am investi în baza industrială a Americii, am cumpăra produse americane făcute de muncitori americani, am sprijini locurile de muncă în aproape patruzeci de state și am consolida propria noastră securitate națională. Ne-am ajuta prietenii în timp ce ne ajutăm pe noi înșine"

"„Este un plan solid și sensibil. El nu ar trebui să mai fie ținut ostatic de un mic grup de membri republicani extremiști ai Camerei. Domnul Putin a încercat fără încetare să încalce voința poporului ucrainean. El a picat. El încearcă acum să încalce voința Occidentului. Nu-l putem lăsa să reușească. Sunt momente în istorie care necesită conducere și curaj. Acesta este unul dintre ele." a mai spus presedintele american

Alte stiri din Externe

Ultima oră