Se elimină taxele de roaming, dar se introduc clauze antiabuz. Ce se întâmplă cu cardul SIM

29 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Se elimină taxele de roaming, dar se introduc clauze antiabuz. Ce se întâmplă cu cardul SIM

Comisia a publicat propuneri de reguli pentru împiedicarea abuzurilor la adresa sistemului în momentul în care taxele de roaming vor fi eliminate, în iunie 2017.

Așa cum a explicat raportoarea Pilar de Castillo, nu vor exista limite la roaming. „Nu vor fi diferențe între folosirea serviciilor din contract în țară și în străinătate, atunci când oamenii călătoresc pentru afaceri sau vacanță”, a explicat raportoarea.

Însă, pentru a preveni abuzarea sistemului și pentru a proteja operatorii de telefonie mobilă, sunt necesare anumite clauze, consideră ea. Roamingul va fi gratuit atâta vreme cât contractul este semnat în țara de rezidență sau într-o țară cu care persoana are o legătură stabilă (în care lucrează sau studiază). De exemplu, cineva care locuiește în România nu poate cumpăra un card SIM în Germania sau Italia dacă nu locuiește sau studiază acolo.

Textul noii propuneri a Comisiei a fost trimis Parlamentului European, Comitetului pentru Comunicații (COCOM) și Oficiului Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC). Comisia trebuie să adopte legea finală până pe 15 decembrie 2016 pentru ca taxele de roaming să fie eliminate de la 15 iunie 2017.

Alte stiri din Externe

Ultima oră