Ambasadorul SUA la Chişinău: Republica Moldova NU este România, ci TREBUIE să rămână un stat suveran şi independent

28 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Ambasadorul SUA la Chişinău: Republica Moldova NU este România, ci TREBUIE să rămână un stat suveran şi independent

Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus diplomatul, pledând pentru o cooperare mai bună între clasa politică de la Chişinău şi populaţie, care să se bucure astfel de o ţară mai bună.
El a îndemnat, însă, ţara să urmeze în continuare o cale europeană.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.

Diplomatul american mai spune că potenţialul în R. Moldova este „foarte mare”, iar poporul R. Moldova este „calificat şi harnic”, potrivit sursei citate, preluate de News.ro.

„Este regretabil că atât de mulţi cetăţeni au plecat din Moldova de la independenţa ei, nereuşind să găsească un loc de muncă sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important să se încerce să facă lucrurile mai bune aici, pentru ca cel puţin o parte din cei plecaţi să fie atraşi înapoi pentru a contribui”, a mai declarat James D. Pettit în interviul citat.

Republica Moldova a sărbătorit sâmbătă 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Moscova.

Declaraţiile ambasadorului au stârnit mirare la Bucureşti şi nu numai, cum era de aşteptat. Una dintre reacţiile foarte dure vine din partea susţinătorului reunificării româno-române, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Base

Acesta a comentat, atât într-o postare în pagina sa de Facebook, cât şi la televiziune, că ambasadorul SUA de la Chişinău emite, nici mai mult,nici mai puţin, decât „teorii similare cu cele din vremea lui Stalin, şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României”.

Băsescu, s-a întrebat, într-o intervenţie televizată, de ce România nu ar avea dreptul la o reunificare precum cea germană.

El a mai spus că din declaraţiile ambasadorului „am aflat că „noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite”.

„Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea.

Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.

Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României”, scrie Băsescu la Facebook.

În opinia sa, o reacţie oficială, clarificatoare, a României în relaţia cu Statele Unite ale Americii este obligatorie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră