Anual se pierd 50-70 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale

01 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
Anual se pierd 50-70 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale


Parlamentul a înființat două comisii speciale care să analizeze situația și a solicitat Comisiei să introducă reguli care să reducă aceste practici.
Planul de acțiune al Comisiei privind impozitarea pe profit se bazează pe doi piloni: crearea unei baze comune consolidate a impozitului pe profit (CCCTB) și obligarea companiilor să plătească impozit în țările în care fac profit.
CCCTB ar obliga statele membre să convină asupra categoriilor de venituri ale companiilor cărora să le perceapă taxe (asta nu înseamnă că taxele ar trebui armonizate, dar ar introduce mai multă transparență). Al doilea pilon ar forța companiile să declare profiturile acolo unde au fost făcute.
Comisia a prezentat primele măsuri luate conform planului de acțiune la 28 ianuarie.

Parlamentul cere acțiune

Acest lucru este în conformitate cu propunerile Parlamentului făcutre în raportul eurodeputaților Anneliese Dodds (S&D, Marea Britanie) și Luděk Niedermayer (PPE, Republica Cehă), care îndeamnă Comisia să propună o lege vizând informarea reciprocă a statelor membre ale UE în ce privește măsurile care asigură rate de impozitare mai mici pentru corporații.

Raportorii doresc, de asemenea, protecția informatorilor grație cărora sunt dezvăluite scandaluri precum Luxleaks și corporațiile care arată câte impozite plătesc pe țară.
Guvernele UE au redus cheltuielile și au introdus măsuri de austeritate cu scopul de a-și echilibra bugetele. Totodată, unele state au propus companiilor multinaționale condiții care scad semnificativ povara lor fiscală, lipsind alte țări de aceste posibile venituri fiscale.
În 2015, Parlamentul a înființat două comisii speciale care să investigheze aceste practici.
În octombrie 2015, Comisia a constatat că avantajele fiscale selective acordate de Luxemburg pentru Fiat și de către Olanda pentru Starbucks constituie un ajutor de stat ilegal, estimat la 20-30 de milioane de euro pentru fiecare companie.
În ianuarie, Comisia a cerut Belgiei să recupereze 700 de milioane de euro de taxe neplătite de la 35 de multinaționale. Acestea din urmă au beneficiat de un regim de guvernare fiscală numit „numai în Belgia", care, în opinia Comisiei, echivalează cu ajutor de la stat ilegal.
Deputații au adoptat raportul primei comisii speciale în noiembrie, îndemnând la o informare reciprocă obligatorie a statelor privind profiturile și impozitarea multinaționalelor.

Alte stiri din Business

Ultima oră