BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie, în perioada imediat următoare

24 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie, în perioada imediat următoare

Premierul Dacian Cioloş a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de președintele Iohannis, că procesul părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie va fi unul de durată și că România va monitoriza situaţia în interesul cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul britanic.

Șeful Executivului român susține că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

"România doreşte să îşi continue drumul european şi să fie un actor pro-activ. (...) Din prima analiză rezultă că nu va exista un impact economic, imediat semnificativ asupra economiei. (..) Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care cetăţenii români le au acolo în calitate de cetăţeni europeni", a afirmat Cioloş.

Reamintim că britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. 51,9% s-au pronunțat pentru ieșire, în timp ce 48,1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar.

__________________________

Cristina Irimia, reprezentanta Organizației Români din UK: Le transmit tuturor oficialilor din România că este momentul să dea dovadă de maximă responsabilitate și să ne reprezinte, pentru că avem nevoie

"Decizia de ieșire a Marii Britanii din UE este o decizie șoc care ne va afecta pe toți cei care suntem acolo, nu cred că ne dăm seama întru totul de efecte, dar tuturor oficialilor din România le transmit că este momentul să dea dovadă de maximă responsabilitate și să ne reprezinte, pentru că avem nevoie", a declarat reprezentanta Organizației Români în UK, Cristina Irimie, la Congresul romanilor de pretutindeni.

"Cred că trebuie să dăm dovada de calm, cred că trebuie să reacționăm englezește și nu românește, adică să căutam soluții activ, să fim pro-activi în căutarea soluțiilor. Noi, cei care jucăm un rol de conducere în cadrul comunității românești, acum este momentul să arătăm că suntem lideri, să fim responsabili, să ne unim și să fim foarte, foarte perseverenți în informare", a mai spus reprezentanta românilor din UK.

"Avem nevoie de diplomație, avem nevoie de lobby și avem nevoie de mesaje clare și pertinente în aceste negocieri. Trebuie să jucăm un rol activ, trebuie să ne gândim că extremiștii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment și vom deveni din nou țapul ispășitor. Este foarte greu ca la numărul actual al românilor din Marea Britanie să mai trăim vremurile din 2006. Este ciudat că se repeta istoria, pentru că în urmă cu zece ani eram catalogați ca cetățeni second hand ai Europei, iar acum vedem că, practic, până astăzi, ne-am bucurat doar de doi ani și jumătate de drepturi egale pe piața muncii din Marea Britanie cu ceilalți cetățeni europeni. Tuturor oficialilor din România le transmit că acum este momentul să dea dovada de maximă responsabilitate și să ne reprezinte pentru ca avem nevoie", a declarat Irimie.

"Sunt convinsă că se vor purta negocieri, deoarece sistemul universitar din Marea Britanie nu va putea supraviețui fără studenții europeni și aici trebuie să fim foarte atenți pentru că de asta trebuie în primul rând să se asigure România, ca toți cetățenii europeni vor fi tratați în mod egal. Chiar și în presa, este unul din puținele subiecte pentru care nu există răspuns, asta și pentru că nu a existat un precedent, dar universitățile britanice beneficiază de fonduri europene. Vor fi proceduri care vor dura foarte mult", a mai spus reprezentanta romanilor din UK.

Citiți și:

BREXIT. Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat demisia - LIVE VIDEO

Răsturnare de situație. Britanicii au ales IEȘIREA din UE! Lira s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani

BREXIT aduce probleme în fotbal. Ce se întâmplă cu jucătorii britanici din campionatele Europei

Politicienii români reacționează după BREXIT. Băsescu: Ce ai făcut, Cameron?

EFECTELE BREXIT. Companiile britanice înregistrează deja pierderi de 150 de miliarde de euro

Jurnalist din Marea Britanie, mesaj către români: Vă rog, salvați-i pe britanici!

Ce se va întâmpla cu Marea Britanie în caz de BREXIT. Avertismentul foștilor premieri Tony Blair şi John Major

Brexit, inevitabil. Regina Elisabeta a II-a ar fi cerut trei motive bune în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră