UPDATE: MAE spune că şoferul camionului groazei, cu refugiații morți, nu este român!

27 Aug 2015
UPDATE: MAE spune că şoferul camionului groazei, cu refugiații morți, nu este român!
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează  într-un comunicat că, în urma demersurilor întreprinse pe lângă poliția austriacă, Ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul abandonat în care au fost găsiţi 50 de imigranţi morţi, are numere de înmatriculare ungare provizorii.

Potrivit informațiilor obținute până la acest moment, niciun cetățean român nu este implicat în incident. Poliția austriacă continuă cercetările în acest caz. Totodată, conform primelor informații obținute de către Ambasada României la Budapesta din partea autorităților ungare, solicitantul numerelor de înmatriculare ale camionului implicat în incident nu este cetățean român, mai precizează MAE.

Camionul groazei din Austria, în care se aflau circa 50 de refugiați decedați, a fost descoperit de un lucrător care se ocupa de mentenanța autostrăzii. Acesta a fost alertat de miros și a chemat poliția, relatează presa austriacă. Firma care deține camionul este din Slovacia, dar reprezenanții acesteia nu au putut fi contactați. Autovehiculul are număr de înmatriculare temporar de Ungaria, scrie, la rândul său, presa din Ungaria.

Șoferul său este cetățean român, care a preluat vehicolul la Kecskemet, și a schimbat plăcuțele de înmatriculare, punând unele de Ungaria, potrivit ministrului la Cabinetul premierului Janos Lazar, citat de itthon.hu.

Autoritățile de la Budapesta au precizat că vor reveni cu detalii în cursul după-amiezii.
Budapesta a anunțat că poliția ungară se va alătura anchetei, poliția austriacă informând că vehiculul era înmatriculat în Ungaria. 

"Poliția austriacă și cea ungară vor lucra împreună pentru a afla ce s-a întâmplat și pentru a-i aresta pe responsabili", a declarat Janos Lazar, purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban. 
El a indicat că poliția austriacă a informat Budapesta că șoferul camionului era un român. "Se pare că victimele erau imigranți, iar operațiunea era una de trafic de ființe umane", a spus el. 

Camionul a fost găsit staționat pe autostrada A4 (Ostautobahn), în apropierea localității Parndorf, scrie presa austriacă. Tragedia se petrece într-un moment în care cancelarul german Angela Merkel și liderii din Balcani se reunesc la Viena, pentru a decide cum să gestioneze cea mai gravă criză a migrației din Europa, de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. 
Potrivit cotidianului Krone, refugiații ar fi murit sufocați. (I.D)
UPDATE
Ministerul român de Externe a transmis că şoferul nu este român şi că nici camionul nu este înmatriculat în România. Pe de altă parte, Poliţia Română a comunicat, pe surse, că şoferul care a condus camionul ar fi fost bulgar, susține Digi24.

UPDATE

Ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, are numere de înmatriculare ungare provizorii, informează Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare din MAE, citat de agerpres.ro.

Totodată, conform primelor informații obținute de către Ambasada României la Budapesta din partea autorităților ungare, solicitantul numerelor de înmatriculare ale camionului implicat în incident nu este cetățean român. 
 
"Referitor la informațiile potrivit cărora un cetățean român ar fi proprietarul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, vă transmitem următoarele: în urma demersurilor întreprinse pe lângă poliția austriacă, Ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul are numere de înmatriculare ungare provizorii. Potrivit informațiilor obținute până la acest moment, niciun cetățean român nu este implicat în incident", precizează MAE. 
 
Conform comunicatului, poliția austriacă continuă cercetările în acest caz. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră